Mayıs 01, 2010

İzafiyet (Part 1)

Zaman ne kadar izafi bir kavram, modern, postmodern, doğru, yanlış,gelişim de keza. Kimin doğruları, ne yönde gelişim, hangi sistemin 2010 u?
Kendimi bilmeye başladığım ilk yıllara gidersek, o zamanlar benim için kesin doğrular olmazsa olmazlar vardı. Dünyada doğrular ,bunları bilen ve uygulayan insanlar vardı ve diğerleri yanlışta ısrar eden diğerleriydi. Gel zaman git zaman, şehirler, semtler, okullar, apartmanlar ve insanlar değiştikçe hayatımda; dünyada insan kadar çok düşünce, insan kadar çok doğru, insan kadar çok sistem ve insan kadar çok zaman olduğunu anladım. Ne aynı yerlerde yaşamak, ne aynı şeyleri okumak, ne aynı giysileri giymek, ne de aynı aile bireyleri olmak insanları aynı doğrulara, aynı yargılara götürebiliyormuş. Kimin söylediği doğru, kim modern, kim dejenere, kim haklı, kim haksız?
Şuanda, tam olarak 1 Mayıs 2010 13.33 de kim hani zamanı yaşıyor? İstanbul'un hangi semti modern, hangi semti postmodern, hangi semti dejenere peki? Kim çağ atlamış da kim geri kalmış, kim dejenere olmuş? Aynı anda farklı yerlerde bulunabilip insanlarla aynı anda konuşma şansım olabilseydi, almamın muhtemel olduğu cevaplar üzerinden gitsem; X noktasında biriyle konuştuğumda Y noktasındaki için dejenere olmuş tanımı yapıyor, peki Y noktasındaki onun için ne düşünüyor? Onunlar konuştuğumda da X noktası için postmodern, fi tarihinde yaşıyor diyor. Peki ikisini de dinledik tamam ama, kim doğru söylüyor? İçinde büyüğüdüğümüz değer yargılarından uzaklaşarak bakarsak kimse doğruyu söylemiyor; ama işin içine kendi yetiştiğimi değer yargılarını katarsak o zaman ikisinden birini haklı bulmak çok daha kolay.

* Kendi fikrimi bulana kadar konuyu tartışmaya devam edeceğim.
** Gitmek zorunda olduğumdan ara vermek zorundayım.
*** Bu kısım, giriş teşkil etsin konuya.